Kosmické rozhledy na začátku nového milénia

12.09.2015 15:12

Úvodník (KR 4-2001) Štěpán Kovář, místopředseda ČAS

 
Svět se změnil. Už nebude takový, jaký byl před tím. Šest z pěti analytiků se domnívá, že úder je veden správným směrem.
Takové a podobné věty slýcháme v poslední době snad až příliš často. Americká tragédie na každého z nás velmi silně zapůsobila, asi nikdo z nás v prvních chvílích snad ani nevěřil, že zprávy přicházející ze Spojených států jsou pravdivé, že něco takového se může vůbec odehrát. Na celé tragédii mě ovšem zaráží jiná věc. Ten nekonečný zástup odborníků a analytiků, kteří nás od prvních vteřin začali zasypávat nejrůznějšími teoriemi, názory a v neposlední řadě pravdami. Mnohé z nich se po čase staly naprosto lichými. Snad jen ta první z nich přetrvala – „Svět se změnil“. Myslím, že svět se změnil od chvíle, než jsem začal psát tento úvodník, a možná se ještě změní, než jej dopíši.
Chtěl bych se s vámi ale podělit o zcela jinou změnu, která nastane v našem blízkém okolí. Na zářijovém setkání Výkonného výboru jsme s kolegou Petrem Bartošem předložili návrh postupné transformace Kosmických rozhledů. Přišlo nám totiž smutné, že slovutná společnost s déle jak 80letou historií má svůj magazín na úrovni svých prvních čísel. Přišlo nám smutné, že Říše hvězd, která vždy neodmyslitelně patřila k České astronomické společnosti, již z právního hlediska stojí mimo ni a dokonce ani nevychází. Prvními dvěma zásadními změnami bude, že Kosmické rozhledy od nového roku 2002 získají podtitulek „Z říše hvězd“ a vyjdou 6x do roka. Ale abychom se s čistým svědomím mohli přihlásit k dávné Říši hvězd, samotné tyto změny by rozhodně nestačily. Je třeba šest čísel naplnit zajímavými články a užitečnými informacemi.
Dr. Grygar ve svém článku o 15. sjezdu ČAS nazval nové vedení společnosti sedmi statečnými, na kterých záleží velmi mnoho, ale kteří vše nemohou zmoct. Myslím, že o budoucím rozšířeném magazínu „Kosmické rozhledy – Z říše hvězd“, který by rozhodně neměl zůstat jen u šesti čísel za rok, to platí dvojnásob.
Prosím vás proto, abyste nám s novým magazínem pomohli. Pokud se ke společnému lanu, za které je potřeba táhnout, nepřidají další lidé, nemáme šanci poměrně rozsáhlé změny, naplánované do budoucích několika let, uskutečnit. Myslím, že máme stále výjimečnou šanci v lidech, kteří jsou nám nakloněni, a v tradici, na kterou je možné se stále odvolat. Ale nic netrvá věčně. Bez práce, bez společného zájmu to nebude možné.
Přidejte se, prosím, ať společně přispějeme k další hezké změně.